In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Cultureel Podium Bornse Synagoge

Cato van der Bij

"Ik zag de Bornse synagoge voor het eerst in 1986 tijdens de opening als Cultureel Podium. Het is een eenvoudig gebouw dat rust uitstraalt. Muziek klinkt er erg mooi. De Bornse synagoge is het enige synagogecomplex dat bewaard is gebleven en, door zijn volledigheid, in Nederland uniek is. Het is dan ook een Rijksmonument.

De synagoge is precies honderd jaar in gebruik geweest als synagoge: van 1843 tot 1943. Initiatiefnemer voor de bouw was Salomon Jacob Spanjaard. Hij was tevens de grondlegger van wat later een van de grootste textielfabrieken van Twente zou worden.

Tussen 1895 en 1897 werd bij de synagoge een nieuwe Joodse school gebouwd, met een woning voor de leraar, tevens voorzanger van de gebedsdiensten. Tussen synagoge en school verrees tenslotte, in 1935, het ritueel badhuis."

 Een goede herbestemming

"Na de Tweede Wereldoorlog bleek de overgebleven Joodse gemeenschap te klein om het gebruik te kunnen voortzetten. Na allerlei wisselende bestemmingen en leegstand kocht de gemeente het complex in 1984. Het werd gerestaureerd, de school en de leraarswoning werden woonhuizen en de voormalige synagoge werd cultureel podium voor concerten, exposities, lezingen en voorstellingen. Een hechte groep enthousiaste vrijwilligers, waarvan ik er een ben, zorgt sindsdien voor de uitvoering van de activiteiten."

 

U kunt dit monument bezoeken tijdens de Open Monumentendag dit jaar. Kijk hier voor meer informatie.