In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

De Antoniuskapel in Sinderen

Helma Tuenter

"De Antoniuskapel in Sinderen is een speciale plek waar ik als kind al graag speelde. Ook mijn moeder en zelfs mijn opa speelde er al graag. De kapel is waarschijnlijk gesticht door de eigenaar van het Huis Sinderen. Het was eerst een houten bidkapel voor de bewoners van het kasteel en het landvolk van de buurtschappen Sinderen en Groot-Breedenbroek. Na een storm werd de verwoeste kapel in 1662 herbouwd."

Grafkelders in en achter de Kapel

"Leden van de adellijke familie van kasteel Sinderen werden vanaf 1770 in de slotkapel begraven in de familiegrafkelder. Begin 19e eeuw zijn er achter de kapel kelders gemaakt voor bewoners van het kasteel.

In 2001 ging een werkgroep de omgeving van de kapel opknappen. Vervolgens is ook onderzoek gedaan naar de kelders op de begraafplaats achter de kapel. Toen bleek dat het geheel bestond uit zes gemetselde grafkeldertjes met een gemetselde overwelving. De grafkelders bleken –voor zover zichtbaar- in redelijke staat. Een ijzeren toegangshek, geheel vergroeid met een boom, is het enige zichtbare overblijfsel van de begraafplaats.

 Ik kom er geregeld binnen; de middeleeuwse sfeer is heel bijzonder. En ik neem een keer per jaar basisschoolkinderen mee naar de kapel. We maken dan samen de omgeving netjes en ik vertel over de geschiedenis."