In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

De Dorpskerk in Ouderkerk a/d IJssel

Nico Holdermans

"Het meest bijzondere monument voor mij is de eeuwenoude Dorpskerk van mijn geboorte- en woonplaats Ouderkerk aan den IJssel. De Dorpskerk met zijn rijke historie, die ik vanuit mijn huis kan zien en waarmee ik me met hart en ziel verbonden voel. De kerk waar m'n voorgeslacht naar de kerk ging, waar ik gedoopt ben, waar ik getrouwd ben en waar m'n kinderen gedoopt zijn. Ik ben hier al tientallen jaren hoofdorganist en bespeel elke zondag het prachtige Kam-orgel uit 1854 tijdens de diensten. In de afgelopen tientallen jaren heb ik bovendien duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland rondgeleid."

Pelgrimsroute

"De historie van deze middeleeuwse en oorspronkelijk rooms-katholieke Dorpskerk heeft me m'n hele leven gefascineerd. De kerk lag aan een pelgrimsroute en is een van de oudste kerken van Zuid-Holland. De oudste delen dateren van rond 1150. In 1425 werd de kerk tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten totaal verwoest, maar gelukkig volgde herbouw. Rond 1500 kreeg de kerk de huidige vorm.

Het meest bijzonder is het praalgraf uit 1757 met schitterend marmerwerk, van het geslacht Nassau-Lalecq. In dit praalgraf in het koor zijn zo'n 35 nakomelingen van Lodewijk van Nassau, een van de bastaardkinderen van Prins Maurits, bijgezet. Kortom … een bezoek aan de Dorpskerk … zeker de moeite waard!" 

 

U kunt dit monument bezoeken tijdens de Open Monumentendag dit jaar. Kijk hier voor meer informatie.