In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

De Grote Kerk in Oss

Jan Janssen

"Als je de skyline van Oss vanuit de omliggende polders of vanuit het bosrijke gebied ten zuiden van de stad bekijkt zie je de watertoren maar zeker ook de Grote Kerk in het hartje van de stad.

Deze kerk is in neogotische stijl gebouwd op een plaats waar vanaf de 14de eeuw al een kerk stond. Het grondpatroon is een kruisbasiliek met een driebeukige transept en kooromgang. De kerk, met een opvallende spitsloze toren, werd gebouwd in 1857-1859."

We maakten een rondleiding door de grote kerk en klommen naar het hoogste punt van Oss

"Omdat mijn vader één van de torengidsen van de Grote Kerk is heb ik samen met hem en mijn zoon Matthijs deze prachtige kerk bezocht en een wandeling gemaakt over de gewelven en de 57 meter hoge toren beklommen. In de toren konden we verschillende bouwstijlen zien en bekijken hoe de stucgewelven van het middenschip waren gemaakt. Ook het orgel en de klokkenstoel met diverse grote en kleine klokken waren bezienswaardig. Matthijs mocht een van de klokken laten slaan. Bovenop de kerktoren waren we trots dat we het hadden volbracht en waren we verrast door het geweldige uitzicht naar de Sint Jan, de Grebbeberg, Berg en Dal en zelfs de koeltorens van de elektriciteitscentrale in Geertruidenberg. Hier stonden drie generaties op het hoogste punt van Oss."