In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

De Sint Lambertuskerk te Neeritter

Thieu Munnecom

"Ik neem u mee naar Neeritter: een plaatsje met 1.400 inwoners in de gemeente Leudal, liggend aan de grens met België, in vogelvlucht 1,5 kilometer van het witte stadje Thorn. Neeritter telt 24 Rijksmonumenten, omringd door een fraaie Wal van 1,7 kilometer.

Hier staat mijn favoriete monument: de Sint Lambertuskerk aan het riviertje ‘de Itter’. De 12e-eeuwse toren van de Gotisch-Romaanse kerk wordt in de volksmond ‘de Peperbus’ genoemd, vanwege de specifieke 33 meter hoge toren van waaruit Neeritter vaak bezongen is. Het middenschip, het priesterkoor en de zijbeuken zijn later tot stand gekomen. In de luiden drie klokken op vaste tijdstippen en op momenten van feest en rouw."

Delen met mensen van buiten

"Bij binnenkomst van de kerk voel je je meteen thuis tussen de mooie bewaarde schatten van diverse stijlen. Dankzij de bijzondere akoestiek komt het karakteristieke orgel uit de 18e eeuw goed tot zijn recht.

Hoewel de tradities van de kerk hier nog volop bewaard zijn gebleven, denkt de parochiegemeenschap na over bredere inzetbaarheid van dit monument om zo de cultuur van dit mooie dorp te delen met mensen van buiten. Nu nog verscholen, maar in de toekomst wagenwijd open voor al het moois wat dit dorp te bieden heeft."

 

U kunt dit monument bezoeken tijdens de Open Monumentendag dit jaar. Kijk hier voor meer informatie. U bent van harte welkom in het bijzondere Neeritter voor een rondleiding.