In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

De Sint Odulphuskerk in Best

Pieter van den Broek

"Ik zie Sint Odulphus fier voor het portaal van de Sint Odulphuskerk staan.

Die ga ik goedendag zeggen. Gek, dat ik nu op de plaats sta waar Odulphus rond het jaar 775 geboren en getogen is. Toen was er nog geen Odulphuskerk, nog geen dorp, slechts een gehucht: Verrebest.

In gedachten vraag ik me af hoe lang deze kerk er al staat. 1884 lees ik, al meer dan 130 jaar. En zo mooi en degelijk. Binnen zie ik dat het smeedijzeren hekwerk in de kerk open staat.

In de Maria-kapel branden vele kaarsjes en in het schriftje lees ik waarom bezoekers een kaarsje hebben aangestoken. Gek dat er in de huidige wereld waarin wij alles beter weten en kunnen, toch nog zoveel vragen zijn van moeders, kinderen en ziek zijn. Zelf steek ik ook een kaarsje aan voor de wensen van alle mensen die ik ken."

Een fijn gevoel

"Onze historische kerk met vele oude gebruiken en gebruiksvoorwerpen: biechtstoelen; een doopvont; het Vollebregt-orgel; het prachtige altaar, uit eikenhout gesneden, met daaronder de stenen tombe van het graf van Christus; de vele heiligenbeelden.

Ja, ik ben er gedoopt en getrouwd, heb jaren mogen meedenken om onze kerk tot monument te mogen verheffen. Dit is een fijn en ook een beetje trots gevoel."