In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

De Sint Stephanuskerk in Borne

Martin Thiehatten

"De Bornse Sint Stephanuskerk is een rijksmonument. Het neogotische kerkgebouw is in 1888 gebouwd naar ontwerp van architect Nicolaas Molenaar. Het is de derde neogotische kerk van zijn hand. Heel herkenbaar in zijn ontwerpen is het zogeheten Molenaarstorentje, dat naast het hoofdportaal met een roltrap toegang geeft aan de zangzolder. Dat het ontwerp van hoog niveau is, blijkt uit de zilveren medaille die hij er in 1900 voor heeft gewonnen op de wereldtentoonstelling te Parijs."

Leerling van Pierre Cuypers

"Nicolaas Molenaar maakte als leerling van Pierre Cuypers net als zijn leermeester gebruik van vaste leveranciers. De gebrandschilderde ramen zijn allemaal van het atelier Nicolas uit Roermond. Daardoor is een eenheid in de ramen ontstaan, waarmee het kerkgebouw een ongekende balans in het uiterlijk heeft gekregen. Het gebeeldhouwde sacramentsaltaar, de preekstoel en het triomfkruis komen allemaal van Te Poel en Stoltefusz uit Den Haag. Met deze genoemde kunstwerken is deze Sint Stephanuskerk een der mooiste van Twente.

Als kerkganger en lid van de parochie maar ook als kerkgids kom ik regelmatig in het kerkgebouw. De honderden gasten die de kerkgidsen inmiddels hebben mogen rondleiden, waren steevast enthousiast door het vele moois dat ze te zien kregen."