In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

De timmermanswerkplaats in Ferwoude

Minke Hiemstra

"In Ferwoude staat een 18e-eeuws Rijksmonument: een Boerderij annex Timmermanswerkplaats. Rond 1840 vestigde Rinke Ennes Feenstra zich hier als meester- timmerbaas. Hij werd in 1871 opgevolgd door mijn overgrootvader Anne Rinkes, getrouwd met Jeltje Jelles. Anne Rinkes verbouwde de boerderij. Hij onderhield tot zijn moeders dood zowel zijn moeder als het gezin van zijn broer Enne. Interieur en exterieur zijn anno 2018 nog exact als in 1886."

Familiemonument

"Toen moeder Wytske in 1892 overleed, eisten Annes broers en zwagers hun erfdeel op. Anne Rinkes werd failliet verklaard. Jeltjes mahoniehouten secretaire, waaraan zij haar brieven schreef aan haar zoon Rinke Annes die naar Amerika was geëmigreerd, bleef bij de daar op volgende ‘boelgoed’ in de familie en is nu mijn eigendom.

Begin 1970 kwam ik hier met mijn familie voor het eerst toen het onderdeel was geworden van de Aldfaers Erfroute. Nog altijd gaan wij, als er familie overkomt uit Amerika, naar ons “familie-monument” in Ferwoude. Binnenkort is dit zeer bijzondere Rijksmonument gerestaureerd en weer open voor bezoekers."