In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

De toren van de Oude Kerk in Borne

Gerard Smoors

"Mijn monument is de toren van de Oude Kerk in Borne. Ik ben zo ongeveer naast de kerk geboren en de toren heeft een grote aantrekkingskracht op mij."

Een teken voor de boeren

"In de toren bevindt zich op de eerste verdieping een expositieruimte met een imposante doorkijk over de gewelven. De tweede verdieping biedt een prachtig uitzicht over oud Borne.

Op de derde verdieping hangen 3 klokken, waarvan de oudste dateert uit 1457.

In 1984 heb ik, samen met mijn plaatsgenote Annie Hegeman, een oud gebruik in ere hersteld: ik ben elke zaterdag om 17.00 uur gedurende 10 minuten in de toren gaan beieren, samen met mijn zoon en dochter. Vroeger was dit het teken voor de boeren op het land om zich klaar te maken voor de Zondag."

Terugkerende zwaluwen

"Nog 2 verdiepingen hoger verwelkom ik elk voorjaar de gierzwaluwen, die hier hun nesten bouwen, eitjes uitbroeden en het kroost voorbereiden op de trektocht naar Afrika, om vervolgens in het voorjaar weer terug te keren naar de oude toren.

Ik ben inmiddels 83 jaar en beier nog één maal per 3 weken. Inmiddels hebben we een groep van bijna 30 mensen die om toerbeurt mee beieren. Als ik niet beier, en misschien onderweg ben naar één van de omliggende dorpen, dan geniet ik van de klokken die weid in de omgeving te horen zijn."