In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis

Fred van de Panne

"Hellevoetsluis was ruim 300 jaar lang een marinehaven en in de historische vesting zijn de sporen hiervan nog duidelijk aanwezig. Zo is het in 1802-1825 gebouwde Droogdok door Jan Blanken een industrieel werkend monument uit een periode van industriële vernieuwingen waarbij de stoommachine werd ingezet voor de industrie.

Ik heb dit monument voor het eerst bezocht toen ik in 2004 in Hellevoetsluis kwam wonen. Inmiddels kom ik er regelmatig, want ik ben vrijwilliger en geef onder andere rondleidingen."

Al 215 jaar in gebruik

"Het droogdok bestaat uit twee aaneengesloten dokken. Het bijzondere is dat het na ruim 215 jaar nog steeds op een vrijwel identieke wijze wordt gebruikt als in 1806. Per jaar worden er zo’n 30 schepen gedokt. Het is bovendien het enige met bakstenen gemetselde droogdok in Nederland uit die tijd, dat nog in werking is. Bijzonder is ook het 320 meter lange aquaduct, bedoeld voor wateropslag. De afsluiting van het dok van de haven door een zogenoemde schipdeur was bovendien een voor die tijd vooruitstrevende vinding."

 

U kunt dit monument bezoeken tijdens de Open Monumentendag dit jaar. Kijk hier voor meer informatie.