In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het Elisabeth Weeshuis in Culemborg

Michiel Kerbosch

"Voor mij is het Elisabeth Weeshuis uit 1560 een bijzonder monument omdat dit het eerste nieuwgebouwde weeshuis is van Nederland. Andere weeshuizen waren ondergebracht in bestaande bouw. Het is gebouwd in sobere Renaissancestijl, vooral functioneel, bedoeld voor de opvang van 24 meisjes en 24 jongens. Met een meisjes- en een jongensvleugel, twee eetzalen en slaapzalen, een kelder en een zolder, een kapel, een boerderij en bijgebouwen."

De veerkracht van kinderen

"Tegenwoordig is hier, behalve een museum, de plaatselijke bibliotheek gevestigd en een café. Het is goed dat zo’n monument een openbare functie heeft. Het museum verbeeldt de verhalen van de weeskinderen in interactieve presentaties. Hierdoor kun je meevoelen hoe het geweest moet zijn om hier terecht te komen. Zeker aan het eind van de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw was de opvang vaak liefdeloos. In vier eeuwen hebben hier veel kinderen gewoond die er plotseling alleen voorstonden. Ik denk dan altijd aan de kracht en de veerkracht van die kinderen want ik ben ervan overtuigd dat ze voor het grootste deel goed terecht zijn gekomen. Het roept bij ook altijd de vraag op of er nu werkelijk zoveel is veranderd in al die eeuwen."