In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het Gemeentehuis in Best

Gonnie Engelen

"In 1974 verhuisde ik naar Best en kwam ik voor het eerst in aanraking met mijn monument. Midden op een plein stond een groot, modern, strak blokgebouw met een imposante raampartij en laagbouw zijvleugels. Heel opvallend aan dit gebouw is de ronde glazen trappenhal aan de zijkant. Het bleek het gemeentehuis te zijn. Ik moest daar zijn omdat ik mij moest laten inschrijven als nieuwe inwoner van Best en ik vond het toen al een mooi gebouw met natuurstenen muren, die nog steeds een krachtige, grijsachtige glans hebben."

Terecht een dominante plaats

"Na een aantal jaren steeg het inwoneraantal en het gemeentehuis uit 1962 werd te klein. De zijvleugels werden gesloopt, de achtergevel werd voorgevel en de indrukkenwekkende voorgevel werd achtergevel. Het nieuwe gemeentehuis werd er tegen aan gebouwd. Helaas raakte de oude voorgevel uit het zicht door een gang die het nieuwe met het oude deel verbindt. En dat terwijl de architect C.H. de Bever met zijn ontwerp de transparantie wilde weergeven door de heldere beglazing. Gelukkig neemt het nog steeds een dominante plaats in en heeft het ook nog steeds een spilfunctie."