In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela

Liesbet Groen

"Museum het kapiteinshuis is voor mij speciaal omdat mijn voorvaderen in de veenkoloniën gewoond en gewerkt hebben. Zij waren schippers en kunnen in een soortgelijk huis hebben gewoond. Toen ik 20 jaar geleden in Pekela kwam wonen was het dus een must om op bezoek te gaan. En ter gelegenheid van mijn 60e verjaardag leek het mij een leuk idee om familie en vrienden ook eens uit te nodigen in het kapiteinshuis."

Je doet een stap terug in de tijd

"Het kapiteinshuis ligt in het dorp dus je komt er regelmatig langs. Vroeger waren het 2 woningen en de ingang van het museum is dus achterom, passend bij het informele karakter van het museum. Het bijzondere aan het museum is dat je een stap terug doet in de tijd en kunt zien hoe men toen geleefd heeft. Daarbij geeft het specifiek voor Pekela aan hoe vooruitstrevend en welvarend men in die tijd was. Doordat men de wereldzeeën bevoer kwam men in aanraking met andere culturen. Aangezien ook de vrouw van de kapitein mee voer, werd er veel porselein en andere snuisterijen meegenomen."