In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het Knipscheer Orgel in Strijen

Aart den Ouden

"Na mijn verhuizing naar Strijen in 1974 werd mij al in het 1e weekend gevraagd of ik als organist plotseling wilde invallen op het orgel tijdens de zondagse vieringen. Onmiddellijk bij binnenkomst was mijn allereerste ervaring met het orgel overweldigend! Door de jaren heen heeft de grote verscheidenheid waarin het orgel zich kan presenteren mij een diepe liefde bijgebracht voor dit zeer bijzondere instrument. Dit bijzondere monumentale orgel werkt, met al haar fijne registerschakeringen, als een toverdoos met een oneindige veelheid aan kleuringen."

Een parel in de Hoeksche Waard

"Het Knipscheer orgel in de Geref. kerk van Strijen, daterend uit 1844, werd tijdens de 2e wereld oorlog aangekocht. Het komt oorspronkelijk uit een kerk in Amsterdam die in die tijd van aankoop werd gebruikt als gaarkeuken, met alle kwalijke gevolgen van dien voor het inwendige van het orgel. Nog tijdens de oorlog is het Knipscheer orgel via de binnenwateren vervoerd naar Strijen. Ook de watersnoodramp in 1953 heeft ernstige gevolgen voor het orgel gehad. Inmiddels is het orgel in alle glorie en luister hersteld.

Geregeld moet het orgel van binnen bekeken worden, c.q. gestemd etc. Het gevoel dat je dan krijgt is van een enorm ontzag voor de deskundigheid, en duurzaamheid (toen al) waarmee de mensen in 1844 aan dit orgel gebouwd hebben."

 

U kunt dit monument bezoeken tijdens de Open Monumentendag dit jaar. Kijk hier voor meer informatie.