In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het Leerlooierijhuisje in Ravenstein

Henk Reijs

"Rond de eeuwwisseling heb ik dit monument, dat toen nog een bouwval was, voor het eerst ontdekt. Het leerlooierijhuisje is voor mij een gebouw waar een geschiedenis achter schuilt. Dat heeft te maken met de aard van het gebouw en wat hierin of hiermee in het verleden is gebeurd.

Ravenstein bestaat ruim 650 jaar. In 1814 verloor het zijn status als soevereine staat toen het bij het koninkrijk Holland werd gevoegd. Het kasteel en de landpoort werden al snel gesloopt, er werd een molen gebouwd en een spoorweg aangelegd. En ‘Stoomleder- en schoenfabriek Firma Ignaat Suermondt’ stichtte een leerlooierij en schoenfabriek. Het leerlooierijhuisje is hier onderdeel van en werd in 1885 gebouwd aan de stadsgracht van Ravenstein. Na verplaatsing van het bedrijf is het gebouw tuinhuis geworden van diverse families uit Ravenstein, daarna in verval geraakt en na de restauratie is het sinds een museum geworden, gewijd aan de leerindustrie In Ravenstein."

Intiem karakter

"Na de restauratie zijn mijn gevoelens bij dit gebouw en de omgeving alleen maar sterker geworden. Ik kom er niet dagelijks, maar toch wel regelmatig, en telkens ben ik verrast door de prachtige ligging en het intieme karakter van het complex. Het geeft een enorme rust."