In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het Palthe Huis in Oldenzaal

Sandra Schipper

"Het Palthe Huis in Oldenzaal was in het verleden het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe was predikant en grootgrondbezitter. In de 18e eeuw kocht hij de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis. In 1928 overleed de kleindochter van Johannes Palthe, Gulia Palthe, waarna het huis een museum werd."

Een echt woonhuis

"Als directeur van het Palthe Huis heb ik de luxe om bijna dagelijks in dit prachtig monument te mogen verblijven. De eerste keer dat ik het huis zag was ik onder de indruk van de uitstraling van het gebouw, maar was de binnenkant op zijn zachts gezegd wat stoffig. Gelukkig heb ik daar in het afgelopen jaar flink de bezem doorheen mogen halen. Alle kamers zijn opgeknapt en hebben hun oude sfeer, stijl en uitstraling weer terug gekregen. Voor bezoekers is het Palthe Huis weer het woonhuis van de familie Palthe geworden. Geen bordjes en vitrines meer maar een echt woonhuis waar de tijd sinds de 18de eeuw stil heeft gestaan. Nog meer dan voorheen ben ik trots om mensen welkom te heten in dit huis, dat met recht een monument genoemd mag worden."