In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het Reinout van Brederode monument in de Veenhuizerkerk in Heerhugowaard

Ab Klomp

"Een bijzonder monument is het beeld van Reinout van Brederode in de Veenhuizerkerk te Heerhugowaard. Het is één van de weinige Humanistenbeelden in Nederland en het ligt in een kerk waar je zo’n beeld helemaal niet verwacht. Ik ken het beeld uit mijn kinderjaren. Hoewel ik er naast woonde, werd het beeld pas interessant door het verhaal van Reinout van Brederode."

Heer van Veenhuizen

"Reinout was zoon van Lancelot van Brederode en Adriana Blois van Treslong. Zijn vader werd na de val van Haarlem in 1573 onthoofd en zijn moeder is in 1574 in Veenhuizen overleden. Adriana was Vrouwe van Veenhuizen en Reinout erfde de Heerlijkheid. Als Heer van Veenhuizen kon hij ridder worden.

Hij trouwde met de oudste dochter van Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt en werd president van de Hoge Raad. In 1615 reisde hij in opdracht van de Staten Generaal naar Rusland om een wapenstilstand tot stand te brengen in de oorlog tussen Zweden en Rusland."

Staatsbegrafenis

"Het conflict tussen Johan van Oldenbarnevelt en Prins Maurits kostte Reinout van Brederode zijn ridderschap, maar in 1632 heeft hij het van Prins Frederik Hendrik weer teruggekregen. Na zijn dood in1633 kreeg hij in Den Haag een staatsbegrafenis. Later is hij bijgezet in het familiegraf te Veenhuizen. Het prachtige beeld, geplaatst in 1633, komt vermoedelijk uit het atelier van Pieter de Keyser te Amsterdam."