In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het vorstengraf in Oss

Peter van Nistelrooij

"Er zijn in Nederland weinig vrij toegankelijke archeologische monumenten maar in Oss ligt het in2003 geopende archeologisch monument: Vorstengraf Oss. Reconstructies van de vondsten zijn hier geplaatst op hun oorspronkelijke geografische posities waar ze door archeologen, nu bijna 100 jaar geleden, zijn aangetroffen. Hierdoor kun je als bezoeker met eigen inbeeldingsvermogen terug naar de prehistorie. Alleen het lawaai van de snelweg ligt als een deken over het monument."

IJzertijd en Bronstijd

"Als je boven op de grafheuvel staat ervaar je pas goed de grootsheid van het monument met een diameter 54 meter. De grafgiften uit de ijzertijd (ca. 600 jaar voor Christus): een bronzen wijnemmer met daarin het ritueel gebogen zwaard waarvan het handvat ingelegd is met goud, zijn museale topstukken. Recent nader onderzoek van de grafgiften heeft weer nieuwe bijzondere details prijsgegeven. De grafheuvel uit de IJzertijd is opgeworpen op een 1000 jaar oudere heuvel uit de bronstijd. De bijbehoren mystieke palenallee langs het hart van de bronstijdheuvel, geeft een extra dimensie aan het geheel." 

Kijkje naar binnen

"Ik heb het voorrecht gehad om met de Stichting Vorstengraf Oss een reconstructie te realiseren, op basis van archeologische opgravingsgegevens. Door de heuvel als het ware voor de helft te openen verkrijgt de bezoeker een kijkje in het sacrale gedeelte waarin de vondsten te zien zijn. Het mooiste compliment is dat, als ik weer eens naar het Vorstengraf ga kijken, er altijd wel een bezoeker aanwezig is."