In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het Witte Kasteel in Loon op Zand

Gerard Barten

"Een bijzonder monument is het Witte Kasteel te Loon op Zand. Sinds Pauwels van Haestrecht hier in 1383 een eerste kasteel of borch bouwde, is het diverse malen verbouwd en bewoond geweest door vele adellijke geslachten. De huidige vorm van het kasteel stamt uit 1777. Er hebben voorname gasten vertoefd, zoals Fredrik Hendrik en Contantijn Huygens en ook Lodewijk de XIV en Napoleon Bonaparte. De laatste adellijke eigenaar en bewoner was freule Sophia Verheijen."

Een juweel van historische waarde

"Ik zag dit monument voor het eerst echt goed ruim drie jaar geleden, tijdens de eerste bijeenkomst van de 50 á 60 vrijwilligers die waren opgeroepen door het bestuur van het Kasteel om de renovatiewerkzaamheden ter hand te nemen. In de ruim drie jaar die daar op volgden, ben ik vaak binnen geweest om, samen met nog een aantal vrijwilligers, te schilderen. Na een meer dan drie jaar durende renovatie zijn het Kasteel en de omliggende tuinen een lust voor het oog en een juweel van historische waarde.

Ook nu kom ik nog geregeld langs, maar ook in het gebouw, om te werken of om rondleidingen te geven. Het is altijd weer een groot genoegen en hartverwarmende ervaring om te vertoeven in en om deze prachtige historische buitenplaats."