In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Het woonhuis van dokter Steur in Zoetermeer

Arjen van der Burg

"Het woonhuis van dokter Steur is in 1930 gebouwd als woonhuis met praktijkruimte en apotheek. De architect van dit huis is Co Brandes, bekend van de Nieuwe Haagsche School en architect van talloze woningen en villa’s in Den Haag en omgeving. In Zoetermeer heeft hij twee woningen nagelaten, waarvan een gesloopt is. Des te kostbaarder is dit kleinood, dat ooit een dokterswoning met praktijkruimte en apotheek was."

Evenwichtig en eenvoudig, met mooie details

"Het huis is zoals je van een mooie jaren 1930 woning mag verwachten: niet heel groot, wel licht, met mooie details, en met een prachtig zicht op de tuin. Het is een evenwichtig pand, met tal van eenvoudige maar fraaie details, o.a.in het metselwerk.

Het is een gemeentemonument, maar dat zijn er meer. Ik kom er regelmatig langs omdat de Dorpsstraat in Zoetermeer een belangrijke verbindingsweg voor fietsers is. Je ziet dingen soms echter pas goed nadat je ze onbewust al langer hebt gezien. Ik zag het pas goed toen ik door archiefstudie ontdekte dat Brandes nog een villa had gebouwd, en wel voor de buurman (garage Franx op Vlamingstraat 1).

Het woonhuis van dokter Steur is nu een woonhuis waarvan de praktijkruimte verbouwd is en deel uitmaakt van de keuken."