In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Klooster Sint Agatha in Sint Agatha (Cuijck)

Sarah Schendeler

"Klooster Sint Agatha is voor mij een bijzonder monument. Als kind kwam ik hier met mijn moeder wandelen in de kloostertuin. Een prachtige tuin, met voor mij als kind spannende paadjes en vijvers met waterlelies. Nu kom ik nog steeds graag in de kloostertuin en geniet van de bloemen, de koeien in het weiland en de oude beuken.

Het poortbouw van het klooster is een warme, lichte ontvangstruimte waar je koffie met wat lekkers kunt krijgen. Het klooster zelf is ook toegankelijk in het zomerseizoen. Dit deel van het complex oogt formeler. De vierkante vorm van de pandgangen rondom de oude begraafplaats en het glas in lood geven de echte ervaring van een klooster."

Al sinds de middeleeuwen

"Het klooster van Sint Agatha werd gesticht in 1371. Het is het enige Nederlandse klooster dat al functioneert sinds de middeleeuwen. Nog steeds wonen hier kruisheren. Daarnaast is het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in het gebouw gevestigd. Zij bewaren het erfgoed van meer dan 100 ordes en congregaties die hun deuren hebben moeten sluiten.

Ik ben enkele dagen per week in het klooster te vinden. In een rustige ruimte begeleid ik mensen die kampen met stressklachten. Daarnaast denk ik mee over het behoud van het klooster voor de toekomst."