Met Mijn Monument verzamelen wij 30 verhalen in aanloop naar de BankGiro Loterij Open Monumentendag.

In deze verhalen vertellen bekende en minder bekende Nederlanders over hun favoriete monument die voor hen een iconische of symbolische status hebben gekregen.

Heeft u een favoriet monument? Deel dan uw verhaal met ons op onze website of via onze Facebookpagina.

Ria Geluk

Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland

‘De Plompe Toren is een overblijfsel van het verdronken dorp Koudekerke: eeuwenlang een baken aan de dijk van de Oosterschelde. Maar vooral een icoon van de eeuwigdurende strijd tegen het water in Zeeland. Wel dertien verdronken dorpen op het zogeheten Zuidland van Schouwen zijn in de loop der eeuwen verzwolgen, alleen de namen herinneren er nog aan. En een mooie legende van de zeemeermin.
Ik ben zelf opgegroeid op Schouwen-Duiveland en ken de toren al heel mijn leven.’

‘De Plompe Toren was jarenlang niet toegankelijk vanwege de slechte staat van het bouwwerk, maar is nu helemaal gerestaureerd en alweer een aantal jaren in gebruik bij de vereniging Natuurmonumenten, die de toren dagelijks openstelt voor het publiek.
Hij is ingericht met een tentoonstelling over het verdronken land en de omgeving. De legende wordt verteld, er zijn allerlei kaarten en andere afbeeldingen, en boven op de toren is er een machtig uitzicht over de Oosterschelde, de Zeelandbrug en de Stormvloedkering en natuurlijk de inlagen en karrenvelden rondom de toren. Een geweldige ervaring van verleden en heden om tot je te nemen.’

‘Voor mij staat de toren symbool voor de eeuwige strijd tégen, maar ook het leven mét
het water. De Ramp heb ik meegemaakt in het Duivelandse deel van het eiland en de Plompe Toren herinnert mij daar dagelijks aan. Bij alle tochtjes die ik hier op het eiland maak, vaak met bezoekers, zal ik altijd langs de toren gaan en soms brengen we er dan een bezoekje. Het blijft een icoon in het landschap van Schouwen-Duiveland.’

De Plompe Toren in Haamstede kun je dagelijks bezoeken.