In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Station Naarden-Bussum in Bussum

Veronica den Breejen

"Als meisje van acht, negen jaar ging ik vaak met mijn moeder per trein naar mijn opa en oma in Amsterdam. Als we lopend aankwamen bij station Naarden-Bussum was ik elke keer onder de indruk van dat imposante gebouw, opgetrokken uit baksteen, bestaande uit grote blokken van verschillende grootte. Boven de ingang een markante raampartij bestaande uit 36 kleine raampjes, die op mij als kind weinig indruk maakte.

Bij terugkeer uit Amsterdam viel in de hoge hal onmiddellijk dat prachtige, gebrandschilderd raam met 16 wapens op. Mijn moeder herkende alleen de wapens van Amsterdam, Bussum en Hilversum. Als kind vond ik het bijzonder dat je van af de buitenkant niets bijzonders kon zien aan dat raam en dat je van binnen uit mooie gekleurde plaatjes zag."

Een geweldige plek voor een Historische Kring

"Zo’n 50 jaar later werd ik lid van de Historische Kring. En wat nu zo bijzonder is: wij zijn gehuisvest in Station Naarden-Bussum! Een geweldig onderkomen voor een Historische Kring.

Het gebrandschilderde raam is in 1947 aangeboden door de Nederlandse Forenzen Bond. Het bevat de wapens van de gemeenten en provincies die door de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort worden aangedaan. Het station zelf is gebouwd in 1926 door architect H.G.J. Schelling in de stijl van het Nieuwe Bouwen."

 

U kunt dit monument bezoeken tijdens de Open Monumentendag dit jaar. Kijk hier voor meer informatie.