In Mijn Monument delen monumentliefhebbers uit het hele land verhalen. Zij vertellen over ‘hun’ monument: een monument waarmee zij om de een of andere reden een bijzondere band hebben.

Beleef deze monumenten door hun verhalen en laat u inspireren!

Villa Oostenburg in Oosterwolde

Remco Hageman en Anneke Hageman

"Sinds juli 2016 wonen wij in villa Oostenburg, een voormalige dokterswoning in Oosterwolde. De villa is in 1905 op verzoek van dokter P. Buwalda gebouwd. Het is een kleurrijk pand in de in die tijd nieuwe bouwstijl Jugendstil."

Oude leilinden

"Het huis is ontworpen door gemeentearchitect H. Noorman, die ook particuliere opdrachten uitvoerde. De balken, deuren en stenen van het huis zijn afkomstig van een eerdere Villa Oostenburg op deze plek. De grote leilinden die in 1900 al voor het oude Oostenburg stonden, staan er nog steeds, als laatste aandenken aan het oude Oostenburg.

Het huidige Oostenburg is gebouwd als doktershuis met praktijk. Er was onder meer een eigen ingang voor de patiënten, met wachtkamer, spreekkamer, onderzoekkamer en apotheek. De praktijk was inpandig, maar gescheiden van het privégedeelte van het huis. De voormalige doorgang is nog te zien in het metselwerk."

Rijke geschiedenis

"Toen praktijk in 2011 naar het Gezondheidscentrum aan de Brink verhuisde, betekende dit het einde voor de dokterspraktijk aan ‘t Oost. Enkele jaren daarna stond het huis te koop en wij waren meteen gecharmeerd van de rijke geschiedenis van de woning en de bijzondere bouwstijl. Wij proberen de villa nu zo veel mogelijk in originele staat te herstellen!"