Monument

21. Zeisterbos

Thema
Za

Adres

Jagersingel 15, Zeist

In het kort

  • 11:00 uur: rondleiding vanaf het Jagershuys (Jagersingel 15) langs de hoogtepunten in het bos.

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 16:00

Tot ver in de 19e eeuw bestond het leven van veel mensen uit werken, slapen en op zondag naar de kerk. Vrije tijd was een onbekend begrip. Dat veranderde toen tijdens de industrialisatie werktijden werden ingekort en ontsluitingen via trein en tram een vlucht namen. Mensen kregen de kans om op stap te gaan en dat was heel plezierig.

Het Zeister Bosch, dat oorspronkelijk enkel was aangelegd als productiebos, werd een echte toeristische trekpleister. Vanaf het station aan het eind van de Slotlaan liep je er zo naar toe. Om extra mensen van buiten Zeist te lokken werden allerlei attracties toegevoegd.

In 1926 werd de Bisonstal gebouwd. Een jaar later schonk de heer Blaauw uit ’s Graveland twee bizons (Jupiter en Juno) aan Zeist. Gezien het aantal nakomelingen hadden ze het erg plezierig met elkaar. Zeist heeft zelfs eens een felicitatiekaart ontvangen van de voormalige Duitse keizer Wilhelm I bij de geboorte van weer een kleine bizon. Helaas ging de kudde aan inteelt ten onder. De laatste bizon stierf in 1939. Het oorspronkelijke toegangshek is in de zuidhoek nog aanwezig.

Het Hertenkamp is ontstaan in 1935 toen de boskwekerij op deze plek werd omgevormd. Er werden 14 herten geplaatst, geschonken door de burgerij van Zeist.

Het kamp met de manenschapen is het restant van het dierenpark dat eigendom was van dhr. Kolfschoten, pachter van het Jagershuys. Het park werd in 1932 geopend met dieren als kangoeroes, beren, flamingo’s en dwerggeiten. In de Tweede Wereldoorlog zijn de dieren allemaal afgemaakt. Na de oorlog heeft de familie Kolfschoten een manenschaap geschonken. De gemeente Zeist heeft er eentje bijgekocht en hen samen geplaatst in het terrein rond de steenbokkenrots van het voormalige dierenpark.

Het Jagershuys zelf is het voormalige jachthuis van Beek en Royen uit 1836 en een voorbeeld van de Engelse neogotiek. Het pand is lang gebruikt als boswachterswoning, maar sinds 1932 een uitspanning met de naam Jagershuys. Het ligt in de as van een 18e eeuws bospad.

Meer recent zijn bijvoorbeeld een trimbaan en (in 1978) de Boswerf toegevoegd. Zo blijft het Zeister Bosch steeds opnieuw boeien.

Tijdens Monumentendag kunt u om 11:00 uur mee vanaf het Jagershuys met de rondleiding van ’t Gilde langs de hoogtepunten in het bos.

Deel dit monument

Adres

Jagersingel 15, Zeist

In het kort

  • 11:00 uur: rondleiding vanaf het Jagershuys (Jagersingel 15) langs de hoogtepunten in het bos.

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 16:00
bekijk alle monumenten in
Zeist
Instagram
Hashtag #