Monument

Agrarisch Museum Westerhem

Programma
Za
Zo
2 activiteiten
VVV Bezoekerscentrum Beemster is tijdens de Open Monumentendagen informatiepunt voor de activiteiten in de Beemster.

Adres

Middenweg 185, Middenbeemster

In het kort

  • Gratis toegankelijk.
  • Op zaterdag ieder uur rondleidingen door vrijwilligers.

Openingstijden

za 9 sep. 13:30 - 17:00
zo 10 sep. 13:30 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Boerderijcomplex Westerhem bestaat uit 2 onderdelen; het eerste deel is een vrijstaand woonhuis, het tweede deel is de achterliggende stolpschuur. Deze zijn gebouwd in 1877 in opdracht van H. Scheringa, de veehouder en toenmalige burgemeester. De boerderij staat op een ruim erf aan de westzijde van de Middenweg waarvan het door een sloot wordt gescheiden. Aan de zuidzijde is een oprijlaan.

Het symmetrische woonhuis is midden op het erf gesitueerd en bevat één bouwlaag met gepleisterde decoraties onder een dwarspannen schilddak. De NW op de stolpschuur is opgetrokken met één bouwlaag onder een hoog pannen stolpdak. Beide gebouwen zijn in baksteen opgetrokken en voorzien van houten schuifvensters.

Omschrijving
Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwde stolpschuur van het Noordhollandse type onder schilddak met zwarte Hollandse pan en vierkante schoorsteen in het voorste dakschild. De inwendige
houten draagconstructie is een vierkant met dekbalkgebinten zonder overstek. Aan de voorzijde (O) van het vierkant bevindt zich een knechtenkamer, aan de linkerzijde (Z) de dars en aan de achter – en rechterzijde van het vierkant de stal.
Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen en het wordt rondom afgesloten met een gladde houten goot op smeedijzeren gootbeugels. De goot is aan de voorzijde hoger en is daar als kroonlijst behandeld.
De voorzijde (O) heeft links de darsdeur, uitgevoerd als dubbele paneeldeur met arcademotief en rechts daarvan twee zesruitsschuifvensters (knechtenkamer) en een opgeklampte deur met bovenlicht.
De rechterzijde (N) heeft drie kleine vierkante vierruits vensters en een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht ten behoeve van de lange regel. De linkerzijde heeft vier getoogde ijzeren stalvensters en een opgeklampte deur met bovenlicht ten behoeve van de dars. De achterzijde heeft links (N) een opgeklampte deur met bovenlicht en daarnaast drie kleine vierkante vierruits vensters ten behoeve van de korte regel. Lange en korte regel zijn evenals dars, tas en knechtenkamer nog in geheel oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Het Agrarisch Museum Westerhem een museumboerderij is.

Deel dit monument

Adres

Middenweg 185, Middenbeemster

In het kort

  • Gratis toegankelijk.
  • Op zaterdag ieder uur rondleidingen door vrijwilligers.

Openingstijden

za 9 sep. 13:30 - 17:00
zo 10 sep. 13:30 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis met stolpschuur
Bouwperiode:
1877
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Middenbeemster