Monument

Boerderij Groenewege

Za

Adres

zeestraat 54, Noordwijkerhout

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het complex is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een agrarisch complex met bouwdelen uit verschillende periodes waaraan de historische ontwikkeling af te lezen is. Daarnaast is het complex onderdeel van de economische en historisch agrarische ontwikkeling van Noordwijkerhout.

De boerderij is een typologisch voorbeeld van een onderkelderde boerderij met opkamer uit circa 1700. De aangebouwde stal uit circa 1900 is een goed en gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een stal met smalle middenvoergang en kruipaden aan weerszijden. Het complex is van bouwhistorische waarde vanwege de ouderdom en de aanwezige bouwsporen. Het complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ambachtelijke traditionele bouwtrant en vanwege de behouden hoofdvorm en vanwege het materiaalgebruik en detaillering.

Het complex bestaande uit de boerderij met stal, het zomerhuis, de stal en de hooiberg, de lindenbomen en leilinden en de boomgaard heeft ensemblewaarde vanwege de onderlinge samenhang.

Het complex heeft landschappelijke en situeringswaarde vanwege de markante ligging in het open landelijk gebied. De combinatie van de boerderij met de lindebomen is van belang voor de belevingswaarde.

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

zeestraat 54, Noordwijkerhout

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Boerderij
Bouwperiode:
circa 1700 en circa 1840
Huidige functie:
Woonhuis
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Noordwijkerhout