Monument

Voormalige Ambachtsschool

programma
Za
Zo
Meer informatie op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Adres

Molenstraat Centrum 1, Apeldoorn

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 17:00
zo 13 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

Apeldoorn groeide begin 1900 snel en kende daardoor veel kleine aannemers, timmerwerkplaatsen, smederijen en dergelijke. Reden voor een vijftal notabelen, waaronder aannemer/raadslid Chris Wegerifom in 1901 het toen al bestaande ‘volkshuis’ om te vormen tot Ambachtsschool. Lessen werden verzorgd door bekende namen als Van Driesum, Puype, Van den Beld en Heuvelink. Het waren vooral de patroons van de familiebedrijfjes die hun zoons naar de nieuwe Nijverheidsschool stuurden.
Bij het halve eeuwfeest van de school in 1951 sprak burgemeester A.L. Des Tombe met trots over “een groot en bloeiend instituut, gehuisvest in een fraai, modern gebouw, […] een levend bewijs voor de energie en durf van de Ambachtsschool.”
De school bleef groeien. Er kwamen richtingen en vakken bij en alle opleidingen werden vierjarig. Voor de afdelingen Autotechniek en Scheepswerktuigkunde werd een groot nieuw gebouw neergezet aan de Loolaan (zie pag. 10).
In 1975 kreeg de Apeldoornse architect C.M.B. van den Beld opdracht het nieuwe schoolgebouw voor de Algemene Technische School, zoals de school inmiddels heette, te ontwerpen en in 1980 werd het ‘moedergebouw’ aan de achterzijde uitgebreid.
Voor de Algemene Technische School aan de Molendwarsstraat viel in 1994 het doek. De vakopleidingen werden elders ondergebracht, onder andere bij het Edisoncollege. Als laatste was het ROC Aventus er gehuisvest. In 2007 kwam er door de verhuizing van Aventus een einde aan het gebruik en stond de school leeg.
In 2013 vroeg de gemeente De Kabath Vastgoedbeheer of zij mogelijkheden zagen in het pand. Eind 2014 is de school omgetoverd tot Tot2021, de werkplaats voor een groep enthousiaste ondernemers waar diverse disciplines worden beoefend; samenwerken vergelijkbaar met het oude gildegevoel. Met daarbij ook horeca, Heerlijk Lokaal.

Leermo(nu)ment

Bezichtiging oude school
Verhalen van het Vertelgenootschap

Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Wist je dat?

Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Deel dit monument

Adres

Molenstraat Centrum 1, Apeldoorn

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 17:00
zo 13 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Schoolgebouw
Bouwperiode:
1905 met latere uitbreidingen
Huidige functie:
Verzamelgebouw voor ondernemers
bekijk alle monumenten in
Apeldoorn
Instagram
Hashtag #