Monument

Voormalige Ambachtsschool

programma
Za
Zo

Adres

Molenstraat Centrum 1, Apeldoorn

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 17:00
zo 13 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

De oude ambachtsschool in Apeldoorn was en is een markant gebouw aan de Stationsstraat/hoek Molenstraat dat vrijwel alle Apeldoorners kennen. Deze school werd in 1901 opgericht door onder andere de bekende Apeldoornse aannemer en gemeenteraadslid Chris Wegerif. Burgermeester Tutein Nolthenius haalde de kunstenaar Pieter Puype naar Apeldoorn om hier tekenles te geven. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum vereeuwigde Puype de oprichters van de school in een plaquette die lange tijd in de hal van de school heeft gehangen. Tijdens de Open Monumentendagen is hiervan een fotoreproductie te zien.

Het oudste deel dateert uit 1905, een jaartal dat nog zichtbaar is in de muurankers. Het complex is meerdere keren uitgebouwd met onder andere het markante deel (met toren en klok) aan de Stationsstraat. Vroeger werden vooral handambachten zoals timmerman, elektricien of loodgieter bijgebracht; later werd ook opgeleid tot bakker, kok en kapper. Toen Aventus in 2007 verhuisde, kwam het pand leeg te staan.

Tot 2021
Vastgoedbeheerder De Kabath toverde de school eind vorig jaar om tot werkplaatsen voor een groep enthousiaste ondernemers. Onder de naam tot2021 (spreek uit: tot twintig-eenentwintig) worden hier onder één dak allerlei disciplines beoefend waarbij samenwerken en het oude gildegevoel opnieuw belichaamd worden.

Tijdens de Open Monumentendagen zetten meerdere gebruikers hun deuren open. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in een berghok waarin op houten balken allerlei namen en data geschreven zijn wat erop zou kunnen duiden dat leerlingen hier voor straf of als pesterij door medescholieren werden opgesloten. Oud-leerlingen die zich dat herinneren kunnen hun anekdotes mailen naar omdapeldoorn@gmail.com.

Leermo(nu)ment

Bezichtiging van het gebouw

Horeca

Vertelgenootschap verhalen

Deel dit monument

Adres

Molenstraat Centrum 1, Apeldoorn

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 17:00
zo 13 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Schoolgebouw
Bouwperiode:
1905 met latere uitbreidingen
Huidige functie:
Verzamelgebouw voor ondernemers
bekijk alle monumenten in
Apeldoorn
Instagram
Hashtag #