Monument

Andreaskerk

Programma
Za
Zo

Adres

Abt Emopad 1, Westeremden

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Andreaskerk aan het Abt Emopad 1 te Westeremden is een overblijfsel van een oorspronkelijk laatromaanse kruiskerk. Sinds 1973 is de kerk in bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken. Het is een eenbeukige kerk met een recht afgesloten koor, die staat op een ruim kerkhof op het hoogste punt van de dorpswierde van Westeremden.

De eerste kerk is omstreeks 1200 gebouwd, maar is in 1239 afgebrand en weer herbouwd als kruiskerk met een forse toren aan de westzijde. In 1808 is de toren afgebroken en vervangen door een dakruiter. De dwarsarmen van de kruiskerk zijn in de 15e eeuw weer afgebroken, in de kerk zitten nog aanzetten tot de gewelven. Beide zijgevels hebben toen grotere spitsboogvensters gekregen en vertonen nog sporen van de romano-gotische indeling met door rondboogfriezen bekroonde spaarnissen en rondboogvensters geflankeerd door siernissen in de noordmuur van het koor zelfs met dubbele boognissen. Aan de buitenzijde is de verdwenen dwarsarm zichtbaar door de scheiboog in de zuidgevel. Kenmerken van de Romano-gotiek zijn herkenbaar, zoals het recht afgesloten koor, een rijke muurgeleding (oostgevel) en meloenvormige koepelgewelven. De gesloten westgevel heeft de kenmerken van murale bouw en oogt gesloten met twee kleine rondboogvensters en een opening voor de voordeur.

In 1658 zijn de gewelven in het voorste deel van het schip vervangen door een balkenplafond. De twee achtdelige koepelgewelven in de achterste twee traveeën zijn blijven zitten en zijn versterkt met trekbalken, zo ook het koepelgewelf in het koor. Het interieur bezit fraaie muur- en geweldschilderingen uit de 13e en 15e eeuw: de zondeval, Johannes de Doper en de H. Laurentius. De nis in de zuidoosthoek van het koor deed vermoedelijk dienst als piscina. In de vloer van het koor liggen enkele gebeeldhouwde grafzerken uit de 17e en 18e eeuw. Het meubilair dateert grotendeels uit de 17e eeuw: de preekstoel met klankbord, het doophek, het koorhek en rolwerkkuifstuk en de herenbank met gesneden bekroning op het rugschot. Het orgel op de westelijke tribune werd in 1874 gebouwd door Petrus van Oeckelen en heeft voor Groningen een zeldzame neogotische orgelkas.

 

Deel dit monument

Adres

Abt Emopad 1, Westeremden

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
kerkgebouw
Bouwperiode:
1200
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Westeremden