Monument

Badhuisplein

Adres

Badhuisplein 1, Tiel

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het Badhuisplein is in 1921 gebouwd, toen al diende het als sociale woningbouw terwijl het nog in een tijd gebouwd is waarin dat fenomeen nog tot ontwikkeling moest komen. Het échte Badhuis dat onderdeel van dit plein was is tot ver in de 20e eeuw in gebruik geweest, vandaar ook de naam. Op de plaats van het voormalige badhuis zijn thans ook woningen herrezen. In 2015 is de hele wijk grondig gerestaureerd en later beschermd als gemeente-monument. Het is gebouwd door de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, zij kochten in 1919 een perceel grond aan genaamd de Snoekenboomgaard, gesitueerd aan het Heiligestraatje (thans Heiligestraat) zij wilden ca. 100 arbeiderswoningen bouwen. De woningbouw was net als alle andere aspecten van het sociale leven verzuild. De arbeiders die de woningen betrokken waren doorgaans werkzaam bij de Rio Tin-fabriek ongeveer op het terrein tegenover het Lingecollege waar nu het voormalige Nuon-gebouw is.

‘Eind augustus van 1859 teistert de Cholera asiaticus (braakloop) Tiel. De epidemie duurde twee maanden. Door allerlei maatregelen, zoals de oprichting van een Choleracomissie, betere huisvesting, betere hygiëne in de vorm van een tonnenstelsel, stromend water en de bouw van een badhuis probeert men ziekten onder de knie te krijgen. Op drie februari van het jaar 1922 werd het Tielse Badhuis geopend.’

Het bestuur van Tiel heeft voor de huurhuizen aan het Badhuisplein een voorlopige aanwijzing als gemeentelijk monument afgegeven. Dat betekent dat ze voorlopig veilig zijn van de slopershamer. Dat wil echter niet zeggen dat het uit 1920 stammende sociaal woningbouwcomplex echt behouden blijft.

De Erfgoedprijs Oudheidkamer Tiel e.o.

De Erfgoedprijs van de Vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken, bestaande uit oorkonde en plaquette, wordt periodiek toegekend aan de persoon, personen of instelling die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor het behoud of herstel van historisch erfgoed in de ruimste zin des woords in de gemeente Tiel en omstreken.

In maart 2015 werd voor de eerste maal de prijs uitgereikt aan de woningbouwstichting Kleurrijk Wonen en de Gemeente Tiel voor het behoud en renoveren van het Badhuisplein te Tiel.

Deel dit monument

Adres

Badhuisplein 1, Tiel

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
woonwijk, sociale woningbouw
Bouwperiode:
1921
Huidige functie:
Woonwijk
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Tiel