Fotograaf: Frans de Graaff
Monument

Banisgemaal

Een oude TET-bus rijdt om 11, 12, 13 en 14 uur vanaf het station tot vlakbij het Banisgemaal

Adres

Sluiskade Zuidzijde 205, Almelo

In het kort

  • Het grootste gemaal van Twente
  • Architectuur van de jaren van de wederopbouw

Praktische informatie

De TET-bus rijdt om 11, 12, 13 en14 uur vanaf het station

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het Banisgemaal is het grootste gemaal in Twente. Het werd in 1958/1959 gebouwd en vernoemd naar de toenmalige bestuurder van het waterschap Regge & Dinkel J. Banis. De architect was H. Postel.

Omdat Almelo op een laaggelegen punt in Twente ligt, krijgt de stad via de vele waterlopen bij zware regenval te veel water. In zo’n geval pompt dit gemaal het overtollige water uit de Loolee naar het Almelo-Nordhornkanaal. Het gemaal heeft twee pompen die samen tien kuub water per seconde kunnen verwerken.

Na de bouw van het gemaal was het probleem nog niet helemaal opgelost. Te vaak nog kregen de stad en de landerijen eromheen natte voeten. Daarom heeft men in de jaren tachtig de Loolee doorgetrokken en via het kanaal Almelo-Nordhorn op het Lateraalkanaal laten aansluiten. Zo wordt dat water nu met een boog om het noorden van Almelo heen geleid. Maar het gemaal is daarmee niet overbodig geworden. Het komt na heftige regenval nog zo’n twee keer per jaar in actie. Het gemaal wordt beheerd en is eigendom van het waterschap Vechtstromen en wordt op afstand elektronisch aangestuurd.

Het gemaal is geen monument maar heeft volgens het waterschap wel grote cultuurhistorische waarde. Zo is de architectuur met rechte en strakke vormen kenmerkend voor de jaren van de wederopbouw. Nu er vervangingswerkzaamheden nodig zijn, wil het Waterschap de fraaie rechte bovenramen dan ook in ere houden.

Deel dit monument

Adres

Sluiskade Zuidzijde 205, Almelo

In het kort

  • Het grootste gemaal van Twente
  • Architectuur van de jaren van de wederopbouw

Praktische informatie

De TET-bus rijdt om 11, 12, 13 en14 uur vanaf het station

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Architect:
H. Postel
Bouwperiode:
1958/59
Huidige functie:
gemaal
bekijk alle monumenten in
Almelo