Fotograaf: w. eelman
Monument

Batterij Den Hoorn

Za

Adres

Witteweg Den Hoorn 3, Den Hoorn

Openingstijden

za 12 sep. 09:00 - 18:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De batterij Den Hoorn is bijna compleet en een van de laatste vestingwerken die voor de Nederlandse defensie is gemaakt. In 1939-40 gebouwd als onderdeel van de stelling Den Helder toen het Molengat toegankelijk werd voor grote schepen. Het geschut stond in de Bollekamer, de commandopost op Loodsmansduin en de drie meetposten in de toenmalige zeereep. Twee daarvan zijn in zee verdwenen. De bezetters vonden dit systeem te ingewikkeld en gebruikten het geschut ergens anders. Rond de commandopost richten zij een luchtafweerbatterij in. Eén van hun bunkers maakt deel uit van het monument.
Loodsmansduin veranderde in de loop van tijd van een uitkijkpunt voor loodsen in een uitkijkpunt voor het Nederlandse en het bezettingsleger en is nu een uitkijkpunt voor recreanten.
De waarnemingen (richtingen en afstanden) van de drie meetposten en de commandopost werden via telefoonlijnen doorgegeven aan een rekencentrum. Daar werden de waarnemingen omgezet in instructies voor de geschutsbemanning, dit koste ongeveer anderhalve minuut.
Na de oorlog raakte de commandopost onderstoven en kwam scheef te staan. Op initiatief van uit Den Hoorn is hij weer recht gezet door er zand onder vandaan te blazen, hij staat nu een halve meter lager dan bij de bouw. Staatsbosbeheer heeft de toegang aangepast aan rolstoelgebruikers.

herdenking 75 jaar vrijheid

leren van het verleden. Digitale toegang tot herinneringen van Texelaars aan bunkers in de duinen tijdens de Tweede Wereldoorlog

www.npduinenvantexel.nl/42921/bunkers

www.youtube.com/watch?v=vNfa7JOJyVU

Deel dit monument

Adres

Witteweg Den Hoorn 3, Den Hoorn

Openingstijden

za 12 sep. 09:00 - 18:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Vestigingswerk
Bouwperiode:
1939 - 1940
Huidige functie:
Uitkijkpunt
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Den Hoorn
Instagram
Hashtag #