Monument

Bizar-Bazar in de voormalige Lutherse Kerk

Thema
Za
Zo
1 activiteit
Monumentale kroegentocht

Adres

Ir J.P. van Muijlwijkstraat 19 a, Arnhem

In het kort

  • rondleiding op zaterdag en zondag
  • Op beide dagen is er een DJ!
  • zondag SSS (Sweet Sweet Sunday) met onbeperkt taart eten

Openingstijden

za 14 sep. 12:00 - 18:00
zo 15 sep. 12:00 - 18:00

Praktische informatie

zaterdag & zondag 12.00 – 18.00 u
15.00 uur rondleiding op zaterdag en zondag

De Evangelisch Lutherse Kerk is in 1897-1898 gebouwd, nadat het kerkje aan de Korenmarkt (voormalig pakhuis “de Bontenborch”) te klein was geworden. Het ontwerp uit 1896 in neogotische-stijl is van ingenieur A.R. Freem (1853-1921). De kosterswoning vertoont bovendien invloeden van de neorenaissance. De eerste kerkdienst vond plaats op 27 maart 1898. Freem ontwierp in Arnhem ook de inmiddels gesloopte Remonstrantse Kerk aan de Rietgrachtstraat. In de Tweede Wereldoorlog is het zuidelijke gedeelte van de kap, ramen en kerkinventaris vernield en daarna in stijl hersteld. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw zijn aan de kerk een aantal glas-in-loodramen toegevoegd.

Monumentaal Vermaak

De Lutherse Kerk in Arnhem is de afgelopen jaren van binnen helemaal vernieuwd. Hier is nu hotel en restaurant Bizar-Bazar te vinden, ontworpen door Ruud-Jan Kokke en Petra Hartman. In het ontwerp zijn veel mediterrane elementen verwerkt, maar deze waren ook al in de kerk aanwezig, bijvoorbeeld in de ornamenten en de kleurstelling. Daardoor was de Oosterse sfeer die de ontwerpers voor ogen hadden, makkelijker te verwezenlijken. De ontwerpers hebben zich als het ware laten leiden door het gebouw, waarbij elk stukje van het ontwerp zich gaandeweg aandiende. Het hout van de kerkbanken is gebruikt voor de stoelen in het restaurant, maar ook voor de hoofdeinden van de hotelbedden. Nieuwe voorwerpen zijn speciaal voor Bizar-Bazar ontwikkeld, maar lijken authentiek. In de kosterswoning naast de kerk is een aantal hotelkamers gemaakt. Deze woning heeft een prachtige, draaiende trap met op elke overloop links en rechts een kamer. Precies datzelfde zie je terug in een typisch Parijs hotel. In essentie ligt dit deel van het pand qua vorm dus al geheel in lijn van de nieuwe bestemming.

Het idee van de hotelkamers op palen in de kerkzaal – het huzarenstukje van het project – is nog een voorbeeld van hoe je een ruimte een nieuwe functie geeft, zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke ontwerp. Het is een doorontwikkeling van een ontwerp dat Ruud Jan en Petra ooit maakten voor strandhuisjes. Met de Lutherse kerk diende zich een ruimte aan waar dit concept perfect tot zijn recht kwam.

Het oorspronkelijke gebouw is volledig ongemoeid gelaten met dit ontwerp. In het gigantische schip van de kerk is in de hoogte gewerkt, terwijl je nog steeds zeeën van ruimte overhoudt om die essentiële doorkijk te creëren. Daarmee zijn de prachtige details en het imposante formaat van de kerk goed zichtbaar gebleven. De mediterrane invloed speelt hier ook een rol. Het concept met de hotelkamers op palen rondom het restaurant heeft namelijk veel weg van een riad. Dit is een traditioneel Marokkaans huis met een volledig ommuurde binnentuin. Als je in het restaurant zit en om je heen kijkt, ervaar je hoe ook hier een brug tussen oost en west is geslagen.

Tot slot is de ingang van het restaurant, die aan de Ir J.P. van Muijlwijkstraat ligt, nog een goed voorbeeld van een ontwerp dat zichzelf aandient. Deze doorgang is hoog ommuurd en kronkelig, en doet daardoor heel erg denken aan een oosterse medina. Met relatief kleine ingrepen en slim gebruik van licht, leidt deze doorgang naar duizend-en-één-nacht.

Wist je dat?

Rondleiding op zaterdag en zondag. Op beide dagen is er een DJ. Zondag SSS (Sweet Sweet Sunday) met onbeperkt taart eten!

Deel dit monument

Adres

Ir J.P. van Muijlwijkstraat 19 a, Arnhem

In het kort

  • rondleiding op zaterdag en zondag
  • Op beide dagen is er een DJ!
  • zondag SSS (Sweet Sweet Sunday) met onbeperkt taart eten

Openingstijden

za 14 sep. 12:00 - 18:00
zo 15 sep. 12:00 - 18:00

Praktische informatie

zaterdag & zondag 12.00 – 18.00 u
15.00 uur rondleiding op zaterdag en zondag

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Arnhem
Instagram
Hashtag #openmonumentendagarnhem