Monument

Zuidhorn | Boerderij Pábema

Za
Open Tuinengids nr. 20 / De tuinen zijn ook op zondag te bezichtigen.

Adres

Zuiderweg 12, Zuidhorn

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Deze geheel omgrachte boerderij is gebouwd in het eerste kwart van de 19-de eeuw. Het is een boerderij van het kop-hals-romp type, maar delen zijn veel ouder. Naast de boerderij staat nog een oude stookhut. Bijzonder is, dat de mooie kant van de boerderij, de zogenaamde koopmanskant, naar de landzijde c.q. de Westerdijk is gericht. De Zuiderweg was destijds slechts een modderig kleipad.
Het pand is door de huidige bewoners grondig gerestaureerd met zeer veel aandacht voor het detail. De voormalige koeien- en paardenstallen zijn omgebouwd tot erfgoedlogies. In 2014 is de boerderij uitgeroepen tot mooiste herbestemde boerderij van Nederland.

Op dit landgoed ligt een neoclassicistische tuin, mede ontworpen door tuinconsulent Klaas Noordhuis rond een kop-hals-rompboerderij van begin 19-de eeuw (Rijksmonument en NSW Landgoed). Via een toegangspad, tussen in driehoeken gesnoeide lindehagen, komt men via de brug in de binnentuin en fruitboomgaard binnen de gracht. Buiten de gracht, de overtuin, is een bloementuin, tuinmuur en -kas, moestuin en slingerperk met witte tulpen en pioenrozen. Een tweede fruitboomgaard bevat alleen appel- en perenrassen die al in de catalogus van Johann Hermann Knoop uit 1766 worden beschreven. Aan de westzijde staat een duivenslagpoort en aan de oostzijde is een grote waterpartij aangelegd met moerascipressen op twee eilandjes.

Deel dit monument

Adres

Zuiderweg 12, Zuidhorn

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Boerderij
Oorspronkelijke functie:
Boerderij
Huidige functie:
Woonhuis / logies
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zuidhorn
Instagram
Hashtag #