Monument

Brandweerwagen Rooje Dotje, cultureel erfgoed

Deze historische brandweerwagen is officieel cultureel erfgoed van Noordwijk en staat vandaag opgesteld op Landgoed Calorama

Adres

Gooweg 33, Noordwijk-Binnen

Achtergrond informatie uitklap icoon

Noordwijkse brandweerwagen Rooje Dotje is een Dodge (chassis) die in november1947 is gebouwd in de Chrysler fabrieken in Amerika. Begin 1948 is de wagen geïmporteerd naar Nederland en bij de brandspuitenfabriek van Bergen in Heiligerlee opgebouwd. In 1949 is de Dodge door de Brandweer van  Noordwijk in gebruik genomen, waar hij tot 1978 dienst heeft gedaan. De laatste inzet was de brand van het Palace hotel in Noordwijk op 10 december 1978. Tot 1983 is de wagen gebruikt voor oefeningen en opleidingen.
In 1983 is de Dodge, met slechts 10.000 km op de kilometerteller, i.v.m. ruimtegebrek in de oude kazerne door de toenmalige commandant J. Ruibing in bruikleen gegeven aan het Nationale Brandweer Museum in Hellevoetsluis.
Door een bezoek  aan het museum van een lid van het korps, kwam men tot de ontdekking dat de Dodge er behoorlijk gehavend bij stond. Kaalgeplukt, de brandbluspomp kapot en door een aanrijding flink beschadigd. Er was 5000 km mee gereden zonder enige vorm van onderhoud. Met deze verontrustende berichten kwam het korpslid terug naar Noordwijk, waarna er een comité is samengesteld om de Dodge weer naar Noordwijk te terug halen en weer rijklaar te maken. De wagen is met behulp van de Marine Brandweer van het vliegveld Valkenburg opgehaald en door een aantal leden van de vrijwillige brandweer Noordwijk weer rijklaar gemaakt.
In 2021 heeft de wagen de status van cultureel erfgoed gekregen, nadat hij grondig was gerestaureerd.

 

Deel dit monument

Adres

Gooweg 33, Noordwijk-Binnen

Achtergrond informatie

Type monument:
Mobiel erfgoed
bekijk alle monumenten in
Noordwijk-Binnen