Monument

Brugwachtershuisje

Za

Adres

Biltlaan 1, Katwijk

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 12:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Nederland telt veel brugwachtershuisjes. Een groot deel daarvan wordt helaas niet meer gebruikt, omdat de bruggen tegenwoordig op afstand worden bestuurd. In 1964 werd de Julianabrug – en het bijbehorende Brugwachtershuisje – in Katwijk in gebruik genomen.

Van de 1.000 brugwachtershuisjes in Nederland staan er honderden leeg. Het is cultureel erfgoed. Nederland heeft vermoedelijk de meeste brugwachtershuisjes ter wereld.

Stichting Brugwachtershuisjes Nederland zet zich in om leegstand van deze huisjes te voorkomen. In 2021 is de Julianabrug volledig gerenoveerd. Destijds is ook besloten dat de brug geen functie meer zal krijgen, en daarmee voor eeuwig gesloten blijft. Wel heeft men het brugwachtershuisje als erfgoed bewaard, en heeft deze nu een maatschappelijke functie gekregen.

Het huisje is een verkooppunt voor lokale producten en initiatieven, die via de commerciële kanalen minder kans krijgen. Op deze manier worden die meer zichtbaar. Daarnaast biedt het huisje plaats om foto’s van toen en nu van de brug op te hangen, als haakje voor mooie verhalen uit het verleden.

Het erfgoed zal op deze manier bijdragen aan andere maatschappelijke doelen, zoals op het gebied van cultuur en toerisme. Op de website www.brugwachtershuisjekatwijk.nl vind u alle informatie nog eens terug.

Deel dit monument

Adres

Biltlaan 1, Katwijk

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 12:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Brugwachtershuisje
Bouwperiode:
1964
bekijk alle monumenten in
Katwijk