Monument

Buitenplaats Valk en Heining

Adres

Rijksstraatweg 147, Baambrugge

Achtergrond informatie uitklap icoon

De tuin met theekoepel, de muziekzaal en de twee stijlkamers zijn opengesteld voor bezoekers.

Tegen het einde van de Gouden Eeuw gaf Cornelis Valckenier, burgemeester van Amsterdam, opdracht tot de bouw van de monumentale buitenplaats Valkenheining. Als locatie koos hij de oever van de Angstel. Omstreeks 1685 konden Valckenier en zijn echtgenote Catharine van Heyningen – de naam van de buitenplaats is een samenvoeging van beide namen – hun verblijf voor het eerst betrekken. Het koetshuis is aan de zuidzijde tegen het huis gebouwd.

Men neemt aan dat de koepel van Valk en Heining aan de zuidzijde pas ten tijde van Cornelis Valckeniers zoon, Jacob Valckenier (1673-1740), is gebouwd. Wie de koepel ontworpen heeft is niet bekend, maar de stijl doet vermoeden dat het gebouwd is naar een ontwerp van de bekende architect Marot. Deze koepel staat voor het eerst afgebeeld op een gravure door A. Rademaker uit 1730. De bijzondere koepel zou door Van Logteren kunnen zijn getekend en van stucwerk voorzien in de vroege 18de eeuw.

Na de dood van Jacob, vererfde het huis op zijn zoon Wouter Valckenier, die schepen van Amsterdam was. Het interieur van het huis bevat nog veel elementen uit de tijd van Wouter Valckenier, zoals enkele rococo stucplafonds en andere rococo elementen. Deze Wouter had een zwager, Henrik Hooft Danielsz, die vele jaren burgemeester van Amsterdam was, totdat hij in 1787 door prins Willem V uit dat ambt gezet werd wegens patriottisme. Henrik overleed op 31 Augustus 1794 op Valck en Heining en werd begraven in de kerk in Vreeland, van welke plaats hij ambachtsheer was. Na de dood van Wouter, woonde zijn vrouw tot haar dood in 1796 in het huis. Daarna vererfde de buitenplaats voor de ene helft op de familie Valckenier en voor de andere helft op de familie Hooft. De erfgenamen lieten het huis vervolgens gezamenlijk veilen via een makelaar.

In de loop van de 19e eeuw werd het middenstuk van Valk en Heining veranderd in weiland en werd de ronde vijver gedempt. Rond 1900 is op het resterende deel van de buitenplaats een geometrische tuin aangelegd.

In de tuin bevindt zich een aantal natuurstenen sokkels en ornamenten met Louis XIV en Louis XVI versieringen. Het toegangshek is waarschijnlijk laat 18e of vroeg 19e-eeuws. Tenslotte staat er ook nog een theekoepel in de tuin, die uit de 18e eeuw dateert.

Het huis is slechts een kamer diep, wat vaak het geval was met de vroege buitenplaatsen.

Tegenwoordig is Valk en Heining één van de laatste buitenplaatsen die nog in originele staat verkeert en, geheel in de sfeer van buitenplaatsen in het verleden, fungeert als ontmoetingsplaats voor vrienden, familie en zakelijke relaties.

Deel dit monument

Adres

Rijksstraatweg 147, Baambrugge

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Buitenplaats
Huidige functie:
Woonhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Baambrugge
Instagram
Hashtag #