Fotograaf: Bunker Tweede Binnenhavenweg (foto Festung Walcheren)
Monument

Bunker Binnenhaven Stützpunkt Nettelbeck 1 – type 630

Adres

Tweede Binnenhavenweg 8, Vlissingen

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De bunker gelegen aan de Tweede Binnenhavenweg (schuin achter de Lasloods) is niet alleen uniek van type, maar ook vanwege zijn strategische ligging bijzonder te noemen. Deze bunker (type 630) werd specifiek ontworpen voor de inzet van een zware mitrailleur. Opgesteld achter een zeer zware pantserplaat beheerste het schootsveld van de bunker het gebied richting het landingsstrand  Uncle Beach.

De bunker werd onlangs opgeknapt door de Stichting Festung Walcheren met een zeer gering budget, maar veel inzet van de vrijwilligers. Er zijn originele elementen terug gebracht. Aanvullende informatie omtrent de bunker en de strijd in Vlissingen wordt nog verder uitgewerkt. De mitrailleurbunker maakte deel uit van de belangrijke havenverdediging van de stad, aangeduid als Kernwerk. Immers als de stad veroverd was moest het havengebied zelfstandig zijn verdediging kunnen voeren.

Tijdens Open Monumentendag is de bunker binnen te bezichtigen en zal ook de mitrailleur die behoorde bij dit type bunker aanwezig zijn. Vrijwilligers zijn ter plaatse tussen 10 en 16 uur en geven uitleg over de bouw van de bunker en restauratie.

 

Deel dit monument

Adres

Tweede Binnenhavenweg 8, Vlissingen

Achtergrondinformatie

Type monument:
Verdedigingswerk
Oorspronkelijke functie:
verdedigingswerk
Bouwperiode:
Tweede Wereldoorlog
Huidige functie:
museumbunker
bekijk alle monumenten in
Vlissingen