Monument

Catharinatuin

Adres

Achter de Kerk 14, Gouda

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Catharinatuin hoort bij het Museum Gouda, gevestigd in het Catharina Gasthuis. In de tuin is een permanente expositie van moderne beelden, en een zeer diverse verzameling van oude Goudse bouwfragmenten te zien. Door de tuin is het museumcafé bereikbaar, dat ooit zo toepasselijk “De Zes Sterren” heette.

Het Lazaruspoortje geeft toegang tot de Museumtuin en het Museum Gouda. Van 1609 tot 1940 was dit de toegang tot het Goudse leprozen- of lazaruserf achter het Proveniershuis aan de Hoge Gouwe. Het poortje zelf stond aan het Nonnenwater. Naarmate het aantal zorgbehoevende melaatsen afnam, werden in het leprooshuis meer bejaarde kostkopers (“proveniers”) gehuisvest. In 1652 was er nog maar één zieke. Tegen die tijd was het leprooshuis daadwerkelijk een bejaardentehuis geworden. In volgende eeuwen dienden de gebouwen tot huisvesting van wisselende groepen, van militairen tot weeskinderen.

In de tuin bevindt zich ook het atelier “Goudse Klei” van keramist Ellen Pattenier. Zij maakt van doorschijnend porselein en metaal-zwart geglazuurde klei gedraaide en handgevormde objecten, organisch, maar ook strak en architectonisch vormgegeven.

Deel dit monument

Adres

Achter de Kerk 14, Gouda

Achtergrond informatie

Type monument:
Monumentaal groen
bekijk alle monumenten in
Gouda