Monument

De Bijenkorf

Programma
Za
toegankelijkheid voor mindervaliden: lift (en roltrap) aanwezig in de Bijenkorf.

Adres

Wagenstraat 32, Den Haag

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Warenhuis ‘De Bijenkorf’ op de hoek van de Wagenstraat en Grote Marktstraat is gebouwd in 1924-1926 naar ontwerp van de architect P.L. Kramer in de stijl van de Amsterdamse School. Na de doorbraak ten behoeve van de Grote Marktstraat werd een prijsvraag uitgeschreven. Uitgenodigd waren behalve Kramer de architecten J. Luthmann en J.F. Staal. De jury, waarin de bouwmeesters Berlage en Gratama zitting hadden, bekroonde de inzending van Staal, maar de warenhuisdirectie gaf de voorkeur aan het ontwerp van Kramer. 

De sculpturen aan de gevels en het houtsnijwerk en glas-in-lood van het trappenhuis geven een goed beeld van het toenmalige artistieke peil van de toegepaste kunsten.  

In 2021 is begonnen met de restauratie van De Bijenkorf. Tijdens de restauratie worden onder andere de vensters gerestaureerd. Tevens wordt er achterzetbeglazing aangebracht.  

Tijdens Open Monumentendag zaterdag 9 september a.s. laat Burgy Bouwbedrijf graag zien welke werkzaamheden zijn verricht aan de vensters vanaf de binnenkant van het gebouw en met beeldende posters.

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Wagenstraat 32, Den Haag

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Warenhuis
Architect:
architect P.L. Kramer
Bouwperiode:
1924-1926
Huidige functie:
Warenhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Den Haag