Monument

De Schelleboom

Programma
Za
Zo
1 activiteit

Adres

Mathildastraat 37a, Oosterhout

Openingstijden

za 11 sep. 11:00 - 17:00
zo 12 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Schelleboom is een uniek complex, gevestigd in een gerestaureerde voormalige pottenbakkerij in Oosterhout, Noord-Brabant. De oude 16e-eeuwse pottenbakkerij midden in het centrum van de stad, is de enige bewaard gebleven pottenbakkerij van Oosterhout. Uniek in Nederland is het podium van glas, dat de restanten van de ovenvloer uit de 16e en 17e eeuw tot aan de middeleeuwen laat zien. De oude droogschuren zijn omgebouwd tot ontvangstruimtes en ook de prachtige binnentuin is de moeite van het bekijken waard!

Mijn monument is jouw monument

Tussen 1993 en 1999 werden de vervallen gebouwen geheel in oude stijl gerestaureerd. Je kunt je nu bijna niet meer voorstellen hoe het er toen uitzag en hoeveel werk het is geweest. Daarom halen we dit jaar oude foto’s en verhalen van de restauratie uit de archieven tevoorschijn.

Het verhaal van Sjef van Loon -de laatste pottenbakker van Oosterhout- is ook de gehele dag te bekijken en tenslotte zijn er dit jaar drie QR-codes met kleine informatieve filmpjes rondom het gebouw toegevoegd. Kun jij ze alle drie vinden?

Deel dit monument

Adres

Mathildastraat 37a, Oosterhout

Openingstijden

za 11 sep. 11:00 - 17:00
zo 12 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Pottenbakkerij
Bouwperiode:
16e eeuw
Huidige functie:
Theater
Monument status:
Gemeentelijk monument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Oosterhout
Instagram
Hashtag #OMD2021