Monument

Den en Duin

Adres

postmaatseweg 10, Norg

Achtergrond informatie uitklap icoon

Begin negentiende eeuw werden de Norger bossen aangelegd om zandverstuivingen een halt toe te roepen. Het open landschap veranderde in bosgebied, waarna gaandeweg behoefte ontstond aan locaties om langere tijd te kunnen vertoeven. De Groninger graancoöperatie De Toekomst nam het initiatief en besloot in 1931 een bosterrein van 8 hectare aan te kopen om vervolgens beschikbaar te stellen aan de door haar in het leven geroepen Stichting Vacantie- en Rustoord Den en Duin.

Op 30 juni 1933 vond de officiële opening plaats van vakantiepark Den en Duin. Twee dubbele landhuizen waren inmiddels voltooid, Wigwam I en II en Hoek I en II. Niet veel later volgden de Witte Hoek I en II en in 1937 Vennen I en II, alle naar ontwerp van Gronings stadsarchitect Siebe Jan Bouma die eveneens optrad als bouwkundig adviseur voor Den en Duin. En dat alles geheel belangeloos. Bouma bekommerde zich eveneens om de interieurs van de huisjes. Die waren gemeubileerd en zaten ingenieus in elkaar. Opklapbare slaapplaatsen, uitzetbare tafels, eigen toilet met beerput, waterpomp, petroleumgasstel en spiritus-gas-lampen. Kortom, klaar voor gebruik en ook nog eens tegen een lage huurprijs. Zoals de stichting verwachtte was de belangstelling groot. Dat het evenwel geruime tijd duurde eer het park werd uitgebreid was dan ook niet een gebrek aan interesse maar aan financiële middelen, niet zo verwonderlijk in de recessie gedurende die jaren dertig.

Wie kon toen vermoeden dat die eerste acht huisjes aan de behoeften van toekomstige generaties zouden blijven voldoen. Ofwel bijna honderd jaar later zijn de huisjes onveranderd intact evenals de omliggende bossen en nog steeds zeer geliefd bij de vakantiegasten. Kortom, duurzamer kunnen we het niet maken. Of toch wel?

Inmiddels deel uitmakend van Camping de Norgerberg met een grote diversiteit aan milieuvriendelijke vakantiehuisjes wordt de uitdaging aangegaan om die monumentale panden eveneens aan te passen aan de huidige duurzaamheidseisen.

Deel dit monument

Adres

postmaatseweg 10, Norg

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Vakantiepark
Architect:
Siebe Jan Bouma
Huidige functie:
Vakantiepark
Monument status:
Provinciaal monument
bekijk alle monumenten in
Norg