Monument

Den Gulden Vijsel / Galerie Honingen

Adres

Lange Tiendeweg 40, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Dit pand wordt voor het eerst genoemd in 1513. De bewoners van het pand door de eeuwen heen beoefenen zeer uiteenlopende ambachten als ‘houtcooper’ (1543), ‘hopcooper’ (1572), ‘snijder’ (1583), ‘backer’ (1588), ‘vellecooper’ (1614), ‘drooch scheerder’ (1616) en ‘cleermaecker’ (1622). In 1588 wordt een naam van het pand vermeld: ‘Den Gulden Vijsel’. In 1714 tenslotte is er sprake van een ‘huis met grutmolen’ (op het achtererf). Grut wordt wel gebroken tarwe genoemd.

Tijdens de restauratie in 2014 komt een dichtgemetseld kozijn tevoorschijn. Het betreft hier een zogenaamd 16e eeuws bolkozijn. Dat is een lichtopening met daarin glas in lood en daarnaast een luik.

In de gang zien we natuurstenen tegels op de vloer. Dit zijn zwarte tegels van Naamse steen van wel 8 cm dik. De tegels liggen direct in het zand. Tegen de linker zijgevel is een tegelwand met zogenaamde witjes te zien. De tegelwand (met daarin ook nog een haard) kan wijzen op een keuken- en/of bedrijfsfunctie. De witjes zijn 17e eeuws gedateerd.

Deel dit monument

Adres

Lange Tiendeweg 40, Gouda

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
woonhuis
Bouwperiode:
15e eeuw
Huidige functie:
galerie
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Gouda