Fotograaf: SONY DSC
Monument

Doopsgezinde Kerk Steenwijk

Za

Adres

Onnastraat 10, Steenwijk

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Al in het begin van de zestiende eeuw waren er wederdopers in Steenwijk. De beruchte Jan van Batenburg, burgemeester van Steenwijk rond 1530 heeft o.a. een belangrijke rol vervuld in het drama van Munster. Zijn gewelddadige invloed heeft geduurd tot ± 1550.
Pas in het begin van de zeventiende eeuw kunnen we spreken van een echte gemeente met een voorganger en een kerkgebouw, gesticht door de veenarbeiders, waarvan de grootste concentratie zich bevond in Zuidveen.

In 1848 werd besloten in de tuin van de dominee aan de Onnastraat een nieuwe Vermaning te bouwen.
Tot 1882 stond er voor de kerk nog een huis. Dat huis werd toen gesloopt, het terrein, waarop het had gestaan werd kerkplein (in 1996 gedoopt als Koenraad Hovens Gréveplein) en er werden twee rode beuken gepoot.
Het kerkgebouw is in 1981 grondig gerestaureerd. De banken zijn verdwenen, alleen de kerkenraad geniet nog het twijfelachtige genoegen in banken te mogen zitten. De kachel heeft plaats gemaakt voor centrale ver warming. Er is geen directe verbinding meer met de voormalige pastorie.

Tijdens de landelijke Monumentendag vind ook Kopje Cultuur plaats, voor programma zie https://kopjecultuur.nl/programma/
In deze kerk vind een literair, beeldend en muzikaal mozaïek plaats in drie delen. 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur.

Deel dit monument

Adres

Onnastraat 10, Steenwijk

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
1828
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Steenwijk