Monument

Doopsgezinde Kerk

Programma
Za
Ter gelegenheid van de Open Monumentendag bent u op zaterdag 9 september van harte welkom bij de Beverwijkse doopsgezinden om traditioneel Mennonitisch eten te proeven. Mennonieten, die in Nederland doopsgezinden worden genoemd, moesten eeuwen geleden hun Nederlandse thuisland verlaten vanwege geloofsvervolging. Ze vestigden zich in hedendaags Polen, Oekraïne, Rusland en uiteindelijk overzee. Poolse, Oekraïense en Russische gerechten verrijkten toen hun menu. Met de hulp van onze Oekraïense gasten zullen we deze voor u proberen te reconstrueren.

Adres

Meerstraat (Meerplein) 62, Beverwijk

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Dit kerkgebouw, ook bekend als de Doopsgezinde Vermaning, dateert uit 1912. Het is een in eclectische stijl (met neoromaanse en neorenaissance kenmerken) opgetrokken zaalkerk met consistorie. De bijbehorende kosterswoning ligt direct aan de straat. Het ontwerp is van de Amsterdamse bouwkundigen B.H. en H. Koolhaas; de uitvoering van de bouw werd opgedragen aan de firma K. Luijt & Zonen te Beverwijk. Het voorplein wordt door een hoog ijzeren hek gescheiden van de openbare weg. Het uit 1890 daterende Van Gelderorgel is afkomstig uit het eerder gesloopte kerkgebouw, de voorganger van de huidige kerk. Opmerkelijk is de kopie van het beeld ‘de Witte Christus’ van de Deense kunstenaar Bertel Thorvaldsen, die al vanaf de opening het verder sobere interieur siert.

 

Wist je dat?

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag bent u op zaterdag 9 september van harte welkom bij de Beverwijkse doopsgezinden om traditioneel Mennonitisch eten te proeven. Mennonieten, die in Nederland doopsgezinden worden genoemd, moesten eeuwen geleden hun Nederlandse thuisland verlaten vanwege geloofsvervolging. Ze vestigden zich in hedendaags Polen, Oekraïne, Rusland en uiteindelijk overzee. Poolse, Oekraïense en Russische gerechten verrijkten toen hun menu. Met de hulp van onze Oekraïense gasten zullen we ze voor u proberen te reconstrueren.

Deel dit monument

Adres

Meerstraat (Meerplein) 62, Beverwijk

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
kerk
Bouwperiode:
1912
Huidige functie:
kerk
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Beverwijk