Monument

Doopsgezinde Vermaning

Adres

Noorderhoofdstraat 46, Krommenie

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Doopsgezinde Vermaning in Krommenie staat sinds 1703 aan de Noorderhoofdstraat.

Op het eerste gezicht is de Vermaning aan de buitenzijde niet direct als kerk herkenbaar maar als pakhuis. Dat is niet zo gek, omdat doopsgezinden van de overheid geen kerken mochten bouwen die van de weg af herkenbaar waren. De Vermaning is gebouwd door meestertimmerman Claes Gerritz Onderwater ter vervanging van een ouder “Vermaanhuys” dat in 1702 door brand was verwoest. Met hulp van omringende Doopsgezinde Gemeenten kon het nieuwe gebouw op 17 mei 1703 worden ingewijd.

Het voor het grootste gedeelte houten gebouw vergt veel onderhoud. Tussen 1959 en 1963 heeft er een grote restauratie plaatsgevonden waarbij in de kerkenkamer (consistoriekamer) een antieke tegelschouw is geplaatst.

In 1827 komt het eerste orgel in de Vermaning die drie jaar later wordt voorzien van een Teves-front dat er nu nog steeds staat. Het orgel is eind jaren ’70 vervangen en klinkt prachtig in het akoestisch fraaie gebouw met hoog plafond. Het zand op de houten vloer is al ruim 300 jaar kenmerkend voor dit sfeervolle kerkje.

Deel dit monument

Adres

Noorderhoofdstraat 46, Krommenie

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
kerk
Bouwperiode:
1703
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Krommenie