Monument

Dordrechts Museum

Thema
Za
Zo
2 activiteiten

Adres

Museumstraat 40, Dordrecht

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 17:00
zo 15 sep. 11:00 - 17:00

Het Dordrechts Museum werd in 1842 opgericht en behoort daarmee tot de oudste musea van ons land. In ruim 175 jaar is een rijke collectie opgebouwd die zes eeuwen Nederlandse schilderkunst omvat. Uit de 16de eeuw zijn er zeldzame altaarstukken zoals Het laatste avondmaal van Willem Key. Hoogtepunten uit de 17de eeuw zijn de werken van de grote landschapschilder Aelbert Cuyp en de Dordtse Rembrandtleerlingen Nicolaes Maes, Ferdinand Bol en Arent de Gelder. Dierenschilder Aert Schouman en de gebroeders Van Strij maakten in de 18de eeuw decoratieve behangsels en schilderijen voor de luxueus ingerichte huizen van de gegoede burgerij.

Het Dordrechts Museum bezit een unieke collectie schilderijen en tekeningen van de in Dordrecht geboren Ary Scheffer. Hij maakte carrière in Parijs en behoort tot de grote romantische schilders van de 19de eeuw. De latere 19de eeuw is sterk vertegenwoordigd met bekende schilders van de Haagse School -Mesdag, Weissenbruch en de broers Maris – en Amsterdamse impressionisten als Breitner en Isaac Israels. Uit de 20ste en 21ste eeuw toont het museum vernieuwers als Jan Sluijters, Karel Appel, Armando, René Daniëls en Marlene Dumas, maar ook recent werk van jonge kunstenaars zoals Frank Ammerlaan en RaQuel van Haver. Zij laten zien dat de schilderkunst springlevend is. En nog altijd verbonden met een lange traditie.

Zes eeuwen schilderkunst in het Dordrechts Museum: je ontdekt er altijd weer iets nieuws.

Open Monumentendagen 2019:

Het Dordrechts Museum (1842), is één van de oudste musea van ons land. Bewonder de indrukwekkende verzameling schilderijen uit de 16de tot en met de 19de eeuw, of kies juist voor de fraaie verzameling moderne en hedendaagse kunst. Op beide dagen kunt u de tentoonstellingen bezoeken en deelnemen aan rondleidingen. Op zondagmiddag ziet u kunstschilders in de tuin, en kunt u heerlijk picknicken.

Deel dit monument

Adres

Museumstraat 40, Dordrecht

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 17:00
zo 15 sep. 11:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Dordrecht
Instagram
Hashtag #