Monument

DordtYart – De Biesboschh

Za
Zo

Adres

Maasstraat 11, Dordrecht

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
zo 13 sep. 13:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Rivier, boot, stad – Edward Clydesdale Thomson

In de Biesboschhal (voormalig DordtYart) werkt de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson aan een uniek kunstproject. Gedurende een half jaar bouwt hij in zijn tijdelijke studio een tjalk naar historisch voorbeeld. Het project komt tot een hoogtepunt wanneer het schip zich in het voorjaar van 2021 een weg baant door de straten van het Hofkwartier, van het Dordrechts Museum tot aan het Hof van Nederland. Met mankracht wordt het schip door de wijk gesleept, waarbij het gecontroleerd uiteenvalt. De sporen en brokstukken die het schip achterlaat zijn de basis voor een serie sculpturen die in de wijk geïnstalleerd wordt.

Het project voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de geschiedenis van Dordrecht. De stad is ontstaan aan een plaats aan het riviertje de Thuredrith die zo ondiep was, dat schepen er met veel mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze cruciale plaats tussen de binnenwateren en de open zee werd onder meer een centrum voor de handel in hout, dat in de vorm van vlotten van gebundelde boomstammen de stad bereikte. Ook de scheepsbouw bloeide en dat doet ze in deze regio nog steeds.

Een belangrijk element van het project is de participatie van zoveel mogelijk Dordtenaren, uit alle lagen van de samenleving. Je kunt als vrijwilliger meehelpen aan de bouw, die onder leiding staat van een professionele (boten)bouwer waarbij wordt samengewerkt met diverse maatschappelijke organisaties in de stad. Je kunt als onderdeel van een team (denk aan wijken, families, verenigingen, werkkringen, etc.) meehelpen om de tjalk een stukje door het Hofkwartier te verplaatsen. En als bezoeker ben je getuige van het project tijdens de bouw en de uitvoering. De gedeelde ervaring en het ontstaan van een nieuwe ‘urban legend’ staan centraal.

Open Monumentendagen
In september gaat de bouw van start. De Open Monumentendagen zijn een goede eerste gelegenheid om de monumentale werf te bezoeken en de kunstenaar en zijn team te ontmoeten. Voor kinderen worden tussen 13.00 uur en 16.00 uur workshops georganiseerd.

 

De Biesboschhal

De Biesboschhal ligt op de Staart, een landtong in het noordoosten van Dordrecht. Deze landtong bestond tot aan het begin van de twintigste eeuw uit gorzen, de Veerplaat en de Kerkeplaat. De gorzen liepen bij hoogwater onder en werden daardoor gebruikt voor houtkap en zalmvisserij. Aan het eind van de negentiende eeuw hoogde de gemeente de gorzen op en werd de landtong beschikbaar gemaakt voor de bouw van schepen. In 1901 opende ir. J. Bijvoet er de NV Scheepswerf Dordrecht. Hiervoor liet hij de havenkom aan de Merwedezijde aanleggen. Meer naar het oosten vestigde zich in 1917 machinefabriek De Biesbosch. De bedrijven fuseerden in 1927. Pas in 1938 gebruikte men de naam Scheepswerf en Machinefabriek De Biesbosch. Het bedrijf legde zich toe op de assemblage van schepen die in Amerika waren geprefabriceerd. Later produceerde men ook duwbakken, binnenvaartschepen en coasters. In de hoogtijdagen van de machinefabriek waren er meer dan 750 mensen in dienst. Door het gebrek aan opdrachten moest de fabriek in 2000 haar deuren sluiten. Tot en met de eeuwwisseling liepen er ongeveer 900 schepen van stapel. Sinds de lente van 2011 is ‘DordtYart’ er gevestigd, dat ruimte biedt aan moderne en hedendaagse kunstenaars.

Deel dit monument

Adres

Maasstraat 11, Dordrecht

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 17:00
zo 13 sep. 13:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Scheepswerf en machinefabriek
Bouwperiode:
1917
Huidige functie:
Ontmoetingsplaats voor creatieve ondernemers
bekijk alle monumenten in
Dordrecht
Instagram
Hashtag #