Monument

Dr. Hermanslaan Beschermd stadsgezicht in Oss

programma
Za
Zo

Adres

Dr. Hermanslaan 4 en 18, Oss

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 15:00
zo 13 sep. 11:00 - 15:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Op zaterdag 12 september wordt om 11.00 uur het eerste exemplaar van de herdruk van het boek ‘Dr. Hermanslaan, gewoon een bijzondere straat’ gepresenteerd. Locatie: Bij de Dr. Hermanslaan 4 in Oss.
De straat zal op beide dagen tussen 11.00 en 15.00 uur sfeervol worden aangekleed. Er zijn fotoborden buiten en gidsen die toelichting geven over het ontstaan van de Osse villawijk en de geschiedenis van de huizen. Indien mogelijk, kan er in overleg een kijkje worden genomen in een of twee van de huizen aan de Dr. Hermanslaan (nummer 4 en 18).

De filosofie van wonen in een aangename omgeving werd 100 jaar geleden uitgedragen door de Nijmeegse architect Charles Estourgie. Hij werd geïnspireerd door de arts- Craftsbeweging en de Engelse Landhuisstijl. De behoefte aan goede woningen voor de middenstand was groot in die tijd. De industrie ontwikkelde zich voorspoedig in Oss, waaronder de margarine- en vleesverwerkende fabrieken. Mede op initiatief van de Osse fabrikanten liet de gemeente Estourgie een stedenbouwkundig uitbreidingsplan ontwerpen. Dit plan was ambitieus en het straalde een vorm van grootstedelijk denken uit. Een onderdeel van dit plan was het realiseren van de eerste villapark van Oss, waar de Dr. Hermanslaan een onderdeel van was. Door de economische crisis in de jaren twintig is niet het gehele ontwerp voor het villapark uitgevoerd. Deze unieke straat is nu beschermd stadsgezicht en is ruim 100 jaar oud.

Deel dit monument

Adres

Dr. Hermanslaan 4 en 18, Oss

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 15:00
zo 13 sep. 11:00 - 15:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Woonhuis
bekijk alle monumenten in
Oss
Instagram
Hashtag #