Monument

Voormalige Eben Haëzer kerk

Het gebouw is zichtbaar vanaf de openbare weg.

Adres

Zandstraat 39, Veenendaal

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het voormalige kerkje dat ten opzichte van de Zandstraat iets terugliggend is gesitueerd is gedurende 63 jaar het onderkomen geweest van de ‘Christelijke afgescheidene Gemeente’. De voormalige kerk en het terrein eromheen heeft een ware transformatie doorgemaakt. Het Dominee Riekelhof, zoals het gebiedje nu heet is een intiem kleinschalig hofje geworden. Het hofje biedt ruimte aan 16 jongeren met een licht-verstandelijke beperking onder begeleiding van zorgorganisatie Reinaerde. Het voormalige kerkje gaat voorzien worden van drie studio’s en een gemeenschappelijke ruimte voor
de bewoners.

Behoud en noodzakelijk herstel met handhaving van de authentieke beeldkwaliteit is uitgangspunt geweest bij de planvorming van het hofje. De schaalopzet en karakteristiek van de bebouwing zorgt voor gewenste eenvoud en rust in het plangebiedje, die past bij de wensen van de cliënten, waarbij permanente begeleiding wordt aangeboden in hun eigen appartement of studio.

Zo krijgt het kerkje uit 1864 een tweede leven en vormt het Dominee Riekelhof straks een unieke plek in Veenendaal en begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de plek. De Historische Vereniging Oud Veenendaal heeft zich ingezet voor het behoud van de voormalige kerk en heeft de geschiedenis in haar kwartaalblad aan de Veenendalers gepresenteerd.

Het kerkje zelf is gebouwd in 1864 en in datzelfde jaar op 30 oktober in gebruik genomen onder de naam Eben Haëzer. Er werd in 1890 een orgel in geplaatst. Verbouwing van het kerkje vond in 1911 plaats. Er werd een consistorie aan toegevoegd en er werden in totaal 5 nieuwe ramen ingebracht. Tevens werd een halfrond plafond van stucwerk en een wandlambrisering in het kerkje aangebracht. Het orgel werd aan de tegenoverliggende kopzijde geplaatst waarbij de preekstoel aan de zijde van de consistorie kwam. Er was na de vergroting van het gebouwtje ruimte voor 256 zitplaatsen.

In 1927 werd het kerkje aan de Zandstraat door de groeiende (‘voortgezette’) Christelijke Gereformeerde Gemeente verlaten en voor fl. 3.480 gulden verkocht aan timmerman Marinus van Doorn (de vraagprijs was oorspronkelijk fl. 7.000). Het kerkje werd in twee delen opgesplitst, de toegang werd vergemakkelijkt door het aanbrengen van grote schuifdeuren. Het geheel werd als pakhuis in gebruik genomen. De kerkelijke gemeente nam een nieuwe kerk aan het Boerscheland, nu Beatrixstraat, in gebruik.

Deel dit monument

Adres

Zandstraat 39, Veenendaal

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Architect:
Opzet hof bebouwing en indeling kerkje door Huibers van Weelden Architecten
Bouwperiode:
1864
Huidige functie:
Opslag
bekijk alle monumenten in
Veenendaal